Introducere în programul de editare de text Vim

Puteți citi mai multe despre acest program în articolul Wikipedia în limba română despre vim (sau via Wikiwand) sau în cel în limba engleză (sau via Wikiwand).



Pentru mine, Vim este folositor din următoarele motive:
- este foarte (ușor) extensibil și după ce te familiarizezi cu comenzile (și poate chiar începi să îți faci tu propriile comenzi!) devii foarte productiv;
- poate fi folosit direct din terminal pe sistemele de operare Linux (de exemplu, Ubuntu în cazul meu) ceea ce permite un flux de lucru frumos și productiv.



Pe Ubuntu, Vim se poate instala executând în terminal:
sudo apt-get install vim vim-gtk
(Am inclus și instalarea pachetului vim-gtk în comandă deoarece acest pachet permite utilizarea clipboard-ului cu comenzile "+y, "+p, "+d.)

Pentru Windows există un program de instalare automat, care poate fi descărcat aici și care creează o scurtătură în meniul Start.

Pe Linux, programul Vim se pornește rulând din terminal comanda „vim”. Pentru a deschide un fișier se rulează comanda „vim [cale_fișier]” unde „cale_fișier” este o cale relativă sau absolută către fișierul pe care doriți să îl editați. Recomand mult comanda „vimtutor” care oferă o introducere simplă și practică în limba engleză a comenzilor de bază pentru utilizarea Vim.



După deschiderea unui fișier în Vim, Vim are mai multe moduri de funcționare (sau de editare) printre care și:
- modul normal - în care se execută comenzi de editare pentru modul normal (în general mai simple decât cele pentru modul linie de comandă), acesta este modul în care intră Vim automat la pornire;
- modul de inserare - în care se introduc caractere, pentru trecerea în acest mod din modul normal se introduce comanda „i” (pur și simplu se apasă tasta „i”);
- modul de înlocuire - la fel ca modul de inserare dar caracterele introduse înlocuiesc caracterele deja existente pe pozițiile cursorului, pentru intrarea în acest mod din modul normal se apasă combinația de taste Shift+R (altfel spus, se apasă simultan tastele Shift și R, care împreună formează caracterul „R” mare);
- modul linie de comandă - în care se introduc comenzi mai complexe care încep cu caracterul „:”, pentru a intra în acest mod pornind din modul normal, se apasă „:”;
- modul vizual - în care se lucrează cu secțiuni din fișier selectate în mod vizual, pentru a intra în acest mod din modul normal se introduce comanda „v” pentru selectarea caracter cu caracter sau „V” pentru selectarea rând cu rând.


După ce veți lucra cu Vim mai mult și vă veți familiariza cu el, veți realiza că fișierul „.vimrc” este inima lui Vim. Puteți vedea fișierul meu „.vimrc” aici. Sper să vă fie de ajutor. În viitor sper să scriu un articol numai despre fișierul (meu sau nu doar al meu ci în general) „.vimrc”.


Dacă aveți curiozități sau întrebări legate de Vim, vă este de mare ajutor cunoașterea limbii engleze și site-uri precum acesta unde puteți pune întrebări, da răspunsuri, câștiga reputație, totul în legătură cu Vim (și Vi).



Va urma.

Dacă aveți întrebări sau sugestii, vă rog să scrieți comentarii mai jos.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu